Despre Oferta Tutoriale Articole Carti Download Legaturi Noutati
CATIA - Crearea unui profil pentru o piesa de tip placa
un material scris de Ionut GHIONEA

Tutoriale

Cuprins
În aceasta aplicatie se traseaza un profil care, prin extrudare va forma o piesa de tip placa, de forma patrata.
        În această aplicatie se trasează profilul din figura 1, care, prin extrudare într-o operatie ulterioară, va forma o piesă de tip placă, de formă pătrată. Se va utiliza modulul CATIA Sketcher.


Fig. 1

Pentru generarea corectă si rapidă a profilului se utilizează instrumentul Rectangle disponibil pe bara Profile. Se constrâng laturile profilului la valoarea 70 (un pătrat). Din arborele de specificatii, reprezentat în figura 2 se observă că, în afară de o anumită lungime, laturile pătratului sunt paralele între ele, dar si cu axele sistemului de coordonate.


Fig. 2

Cu ajutorul instrumentului de schitare Corner se racordează laturile pătratului, folosind o metodă Trim All Elements care înlătură capetele liniilor între care se creează racordarea. Raza de racordare se consideră egală cu 12 mm, obtinându-se profilul din figura 3. În urma operatiilor de racordare, programul adaugă în arborele de specificatii, pentru fiecare dintre acestea, două elemente Tangency (arcul de cerc este tangent la cele două laturi anterior concurente) si un element Radius (arcul de cerc are raza egală cu valoarea stabilită de utilizator).


Fig. 3

            Se observă că, odată cu racordarea laturilor, în schită apar patru puncte, reprezentând centrele arcelor de cerc ale racordării. În aceste puncte se consideră (constrângere de coincidentă) centrele a patru cercuri care, în urma unei extrudări ulterioare, definesc găurile de prindere ale piesei. Cercurile sunt identice si au diametrul de Ø12 mm.

            În figura 4 este reprezentat profilul în momentul constrângerii complete. Se poate constrânge fiecare element în parte sau se utilizează instrumentul de constrângere Auto Constraint.


Fig. 4

            Distanta dintre două cercuri, pe directie verticală si orizontală este de 46 mm, conform cu desenul din figura 1. Odată cu adăugarea constrângerilor de verticalitate, orizontalitate, tangentă, coincidentă si de dimensiuni, profilul este complet definit, iar utilizatorul îl poate utiliza, spre exemplu, în modulul CATIA Part Design pentru a obtine un corp tridimensional.
           

Trecerea între cele două module (CATIA Sketcher si CATIA Part Design) se realizează cu ajutorul instrumentului Exit Workbench, prezent pe bara de instrumente Workbench. În figura 5 este reprezentat corpul tridimensional al piesei, obtinut prin extrudare cu ajutorul instrumentului de modelare Pad din modulul CATIA Part Design.


Fig. 5

 

 
Introducere
Trasarea dreptunghiului initial
Racordarea laturilor patratului
Aplicarea constrângerilor
Trecerea intre modulele CATIA Sketcher si CATIA Part Design

Contact: office@catia.ro
Top
Home Email