Despre Oferta Tutoriale Articole Carti Download Legaturi Noutati
Photoshop - Transformarea unei imagini alb-negru în imagine color
un material scris de Ionut GHIONEA si Adrian CHIVU

Tutoriale

Cuprins
În această aplicatie se prezintă o tehnică de colorare a imaginilor alb-negru (de fapt, în nuante de gri) pentru a obtine imagini color, cât mai realiste. Tehnica se poate utiliza pentru reconditionarea vechilor fotografii sau filme alb-negru. În cazul filmelor, prelucrarea acestora trebuie efectuată cadru cu cadru.
Ca imagine de lucru se consideră cea din figura 1. Această imagine trebuie transformată astfel încât floarea va deveni galbenă, tulpina, frunzele, cât si plantele din planul îndepărtat, verzi.


Fig. 1

Ca etapă preliminară, în cazul în care imaginea initială prezintă pete de altă culoare sau este ea însăsi usor colorată din cauza vechimii (de exemplu, sepia) este recomandată aplicarea efectului Desaturate din meniul Image –> Adjustments, pentru obtinerea unor nuante de gri „curate”.

La deschidere, imaginea contine un singur layer, numit Background, apoi se creează un nou layer folosind comanda New Layer din meniul Layer. Acestuia i se impun următoarele caracteristici: Opacity = 100%, Mode=color, asa cum se observă în figura 2.


Fig. 2

Avand grijă ca layer-ul Layer 1 să fie cel curent (el este automat selectat la creare), se va alege din paleta de culori o nuantă de galben, iar in paleta de instrumente se selectează pictograma Brush. Pentru inceput, opacitatea instrumentului Brush se va seta la circa 50% pentru colorarea marginilor petalelor, urmand apoi să fie crescută la 100% pentru a le colora centrul.


Fig. 3

Cu instrumentul Brush se desenează cu atentie pe layer-ul nou creat (Layer 1), peste suprafata petalelor, obtinandu-se o nuantă galbenă, care este influentată de nuantele de gri din layer-ul Background. Pentru accentuarea realismului imaginii se vor colora petalele din imediata vecinătate a discului florii cu o nuantă de portocaliu. Rezultatul este cel din figura 4.

   
Fig. 4                                        Fig. 5

Se continuă in mod similar colorarea tulpinii si a frunzelor florii, utilizand diverse nuante de verde, pe acelasi layer, obtinandu-se imaginea din figura 5.
Pentru colorarea fundalului se vor utiliza mai multe nuante de verde pentru plante si, eventual, albastru pentru cer. In unele cazuri este necesar să se corecteze imaginea finală folosind optiunea Hue/Saturation din meniul Image > Adjustments pentru layer-ul Background. In final, cele două layer-e se pot combina intr-unul singur utilizand comenda Flatten image din meniul Layer.
In figura 6 este prezentată imaginea obtinută din combinarea layer-elor Background si Layer 1, iar in figura 7 este afisat doar layer-ul Layer 1, asa cum a fost colorat de către utilizator.

   
Fig. 6                                                Fig. 7

 

 
Introducere
Crearea unui nou layer
Colorarea
Rezultatul final

Contact: office@catia.ro
Top
Home Email